Späť na témy

Ventilátory chladenia motoru OPEL Vivaro A Van (X83) (08.2001 - ...)

@user_4100764
20.11.2025 16:24
Člen

Zdravím,

Hňeď keď naštartujem tak sa zapnú oba venthilátory chladenia motoru. Snímač teploty umiestnený pro termostate je dobrý (vymenil som za nový a žiadna zmena). Relátko je dobré, normálne zopne a vypne.

Je to model 2,0L turbo dizel s DPF a s klimatizáciou. Klimatizácia nefunguje preto že chladič poškodený.

V schéme je že relátko je spínané neakám odporom ( odpor nakreslený ), tekže predpokladám že ten odpor znázorňuje to čidlo-senzor pri termostate. Kto poradí ?

Zahájená

20.11.25

Posl. odpoveď

24.11.25

Odpovede

5

Zobrazenia

33

• @Dušan Dušek
    21.11.2025 10:37
    @user_4100764
    AUTODOC expert
    Problém s najväčšou pravdepodobnosťou nie je v snímači alebo relé, ale v tom, že riadiaca jednotka motora (ECU) je v núdzovom režime.
    Hlavné príčiny:
    1. Snímač tlaku chladiva klimatizácie: Vaša klimatizácia nefunguje a riadiaca jednotka motora (ECU) môže zapínať ventilátory, keď prijíma nesprávny alebo chýbajúci signál z tohto snímača.

2. Chybný iný snímač teploty motora: Riadiaca jednotka motora neustále zapína ventilátory, aby sa zabránilo prehriatiu.
    Čo robiť:
    - Pripojte skener: Prečítajte si chybové kódy – získate presnú odpoveď.
    - Odpojte snímač klimatizácie: Skúste dočasne odpojiť snímač tlaku chladiva. Ak sa ventilátory vypnú, problém je v obvode klimatizácie.
    • @user_4100764
      21.11.2025 15:18
      @Dušan Dušek
      Člen
      p. Dušek
      ďakujem za rýchlu odpoveď.
      Snímač teploty motora je 100% dobrý- nahodil som nový keď bol motor studený a ventilátory pri štarte sa spustili.
      Nad tou klimatizáciou som uvažoval ale v schéme čo mám nieje žiadne prepojenie na relatka, tak som to neriešil.
      Ale skúsim odpojiť tlakový .
      Diagnostiku mám len jednoduchú za pár korún, tá mi to neukázala.
      Tak sa s tým pohrám a dám vedieť.

Ďakujem za pomoc.
      Ján
    • @user_4100764
      21.11.2025 15:48
      @Dušan Dušek
      Člen
      p.Dušek
      len taká podotázka, Vovaro Sportive 2.0 CDTI 2013: na prístrojovke nikde nevidím neaký ukazovaťeľ teplotu motora. Je dosť divné že by vozidlo bolo bez toho. Na pravom budíku (tachometri ) je značka teploty. V manuáli píše že ak sa rozsvieti tak je teplota vysoká. Takže je tam len takéto upozornujúce svetlo ?

P.S.: ten tlakový senzor na klímu skusím prepojiť že čo to urobí.
    • @Dušan Dušek
      24.11.2025 15:03
      @user_4100764
      AUTODOC expert
      Áno, to je normálne. Vivaro tejto éry často nemajú ukazovateľ, iba výstražnú kontrolku.
      1. Ako to funguje: Ikona na otáčkomeri sa rozsvieti iba v prípade kritického prehriatia. Nerozsvieti sa, keď motor beží normálne.
      2. Skontrolujte obrazovku: Pozrite sa na oranžový displej v strede. Ak napravo od hladiny paliva nie je žiadna stupnica („kocky“), teplota sa vôbec nesleduje.
      3. Riešenie: Ak chcete zobraziť skutočné teploty, kúpte si lacný adaptér ELM327 (zapája sa do diagnostického portu) a zobrazte si teplotu pomocou smartfónu.
    • @user_4100764
      24.11.2025 19:12
      @Dušan Dušek
      Člen
      ďakujem
      ja som už namontoval teplomer priamo
Autodoc CLUB App icon
Je čas na výmenu dielov? Získaj ešte výhodnejšie ponuky v našej nákupnej aplikácii.
Skenovať QR kód pre aplikáciu AUTODOC CLUB
NASKENUJ MA